Uzmanı uyardı: Eksikliği ağız kanserine yol açıyor

Prof. Dr. Birkan Taha Özkan: D Vitamini Eksikliğinin Sağlık Üzerindeki Etkileri!

Uzman Diş Hekimi ve Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, D vitamini eksikliğinin yol açabileceği hastalıklar konusunda önemli uyarılarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 50’den fazlası D vitamini eksikliği riski altında olduğunu belirten Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, Türk toplumunun özellikle kış aylarında D vitamini seviyesinin düşük olduğunu vurguladı. Güneş ışığına yeterince maruz kalmamanın, yanlış beslenme alışkanlıklarının ve modern yaşam tarzının, dünya genelinde ve halkın %80’inde D vitamini eksikliğine neden olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Özkan, D vitamini eksikliği riski taşıyan kişileri şöyle sıraladı: Kapalı ortamlarda çalışanlar, koyu tenli bireyler (cilt pigmentasyonu nedeniyle D vitamini üretimi azalır), 50 yaş üzeri bireyler, hamile ve emziren kadınlar, vegan beslenenler, balık, yumurta gibi D vitamini kaynaklarını tüketmeyenler.

Ağız kanseri riskine değinen Prof. Dr. Özkan, D vitamini eksikliğinin diş gelişimini etkileyerek dişlerin daha kırılgan olmasına ve çene kemiğinin yeterince sertleşmemesine neden olabileceğini ifade etti. D vitamini yeterli seviyede olduğunda, dişlerin daha güçlü olacağını ve çürük oluşma riskinin azalacağını belirtti. Ayrıca, tükürük içeriğinin de iyileşerek dişleri koruyan minerallerin yeniden depolanmasına yardımcı olacağını vurguladı.

Prof. Dr. Özkan, diş ve çene kemik sağlığını korumak için şu önerilerde bulundu: D vitamini seviyesini ölçtürmek, güneş ışığından yararlanmak, D vitamini yönünden zengin besinler tüketmek, düzenli diş hekimi muayenesine gitmek, hücresel seviyeye indirgenmiş D vitamini takviyesi almak ve vücudun ihtiyacı olan vitaminleri alarak sağlıklı bir gülümseme için D vitamini seviyesine dikkat etmek.

Related Posts

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

İşlenmiş gıdalar yaşam süresini kısaltabilir!

İngiltere ve ABD dahil sekiz ülkede yapılan bir araştırma, aşırı işlenmiş besinleri çok tüketen kişilerin erken ölüm riskinin daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Bebekle kurulan bağ, dünyasını şekillendiriyor! ‘Anne kendine iyi bakmalı’

Anne ile bebek arasındaki duygusal bağın, yaşamın ilk anlarından itibaren bebeğin dünyayı nasıl algılayacağını belirlediğini aktaran Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, söz konusu ilginin bebeğin duygusal gelişimi ve dünyayı algılayış biçimi üzerinde nasıl etkileri olabileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Dışkınızda gördüğünüz bu işaret doktorları endişelendiriyor!

Dışkınızın görünümü, sindirim sağlığınız hakkında hayati bilgiler verebilir. Ancak çoğu zaman göz ardı edilen veya konuşulmaktan kaçınılan bu durum, bazı ciddi sağlık sorunlarının erken belirtilerini ortaya koyabilir. Gastroenterologlar, özellikle dışkıda kan, renk veya şekil değişiklikleri gibi belirtilerin ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.