Uzmanı uyardı: Eksikliği ağız kanserine yol açıyor

Prof. Dr. Birkan Taha Özkan: D Vitamini Eksikliğinin Sağlık Üzerindeki Etkileri!

Uzman Diş Hekimi ve Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, D vitamini eksikliğinin yol açabileceği hastalıklar konusunda önemli uyarılarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 50’den fazlası D vitamini eksikliği riski altında olduğunu belirten Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, Türk toplumunun özellikle kış aylarında D vitamini seviyesinin düşük olduğunu vurguladı. Güneş ışığına yeterince maruz kalmamanın, yanlış beslenme alışkanlıklarının ve modern yaşam tarzının, dünya genelinde ve halkın %80’inde D vitamini eksikliğine neden olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Özkan, D vitamini eksikliği riski taşıyan kişileri şöyle sıraladı: Kapalı ortamlarda çalışanlar, koyu tenli bireyler (cilt pigmentasyonu nedeniyle D vitamini üretimi azalır), 50 yaş üzeri bireyler, hamile ve emziren kadınlar, vegan beslenenler, balık, yumurta gibi D vitamini kaynaklarını tüketmeyenler.

Ağız kanseri riskine değinen Prof. Dr. Özkan, D vitamini eksikliğinin diş gelişimini etkileyerek dişlerin daha kırılgan olmasına ve çene kemiğinin yeterince sertleşmemesine neden olabileceğini ifade etti. D vitamini yeterli seviyede olduğunda, dişlerin daha güçlü olacağını ve çürük oluşma riskinin azalacağını belirtti. Ayrıca, tükürük içeriğinin de iyileşerek dişleri koruyan minerallerin yeniden depolanmasına yardımcı olacağını vurguladı.

Prof. Dr. Özkan, diş ve çene kemik sağlığını korumak için şu önerilerde bulundu: D vitamini seviyesini ölçtürmek, güneş ışığından yararlanmak, D vitamini yönünden zengin besinler tüketmek, düzenli diş hekimi muayenesine gitmek, hücresel seviyeye indirgenmiş D vitamini takviyesi almak ve vücudun ihtiyacı olan vitaminleri alarak sağlıklı bir gülümseme için D vitamini seviyesine dikkat etmek.

Related Posts

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Felç riskinin en yüksek olduğu kan grubu açıklandı

Yeni bir genetik araştırma, A kan grubuna sahip bireylerin 60 yaşından önce felç geçirme riskinin diğer gruplara göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre O grubu bireyler ise daha düşük risk taşıyor.

HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanmaya başlanacağını açıkladı. HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.