Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Kadının Kalp Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Nadir Bir Kalıtsal Hastalığı Ortaya Çıktı

Birkaç haftadır fiziksel aktiviteler sırasında nefes darlığı yaşayan kadının, geçmişinde koyu renkli idrar ve protez ameliyatları gibi belirtiler bulunmaktaydı. Bu belirtiler, sonradan konulacak teşhis için önemli ipuçları taşıyordu.

Live Science’ta yer alan habere göre; hekimler, kadının kalp fonksiyonlarını ekokardiyogram ve kalp kateterizasyonu ile inceledi ve ciddi aort darlığı tespit edildi. Aort kapakçığı daralmış ya da tıkanmıştı ve bu durum, vücuda oksijenli kan geçişini zorlaştırıyordu.

Açık kalp ameliyatıyla kadının aort kapağı değiştirildi ve 13 gün sonra taburcu edildi. Üç yıl boyunca kalpten kaynaklanan herhangi bir belirti göstermeyen kadının ameliyat sırasında ilginç bir durumla karşılaşıldı… Aort dokusunda siyah pigmentasyon ve kapağın kireçlenmiş bölgelerinde koyu siyah dokular bulundu.

Yapılan mikroskobik incelemede, kahverengi pigment birikimi ve bağışıklık hücrelerinde pigment bulguları görüldü ve kadının nadir bir genetik hastalık olan alkaptonüri hastalığına sahip olduğu belirlendi.

Alkaptonüri, dünyada 100 bin ila 250 bin kişiden birinde görülen genetik bir hastalıktır. HGD adlı gende meydana gelen mutasyonlar, vücuttaki bazı maddelerin parçalanmasını engeller ve homogentisik asit adlı bir yan ürünün birikmesine neden olur.

Bu durum idrarda kararma ve vücutta koyu renkli pigment oluşturarak dokularda kireçlenmeye yol açar. Bazı hastalarda kalp dokularında da bu birikim gelişebileceği için kadının siyahlaşan kalp kapakçığı dikkat çekiciydi.

Hekimler, bu vakayı oldukça ender görülen bir örnek olarak değerlendirirken, kalp cerrahları ve patoloji uzmanlarının elektif kalp ameliyatlarında karşılaşabilecekleri bu nadir durumu bilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacı taşımakta olup, tıbbi bir tavsiye niteliği taşımamaktadır. Metinde yer alan görseller yapay zeka teknolojisiyle oluşturulmuştur.

Related Posts

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

MHRS’de tepki çeken uygulama kaldırıldı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, girişimleri ve kamuoyunun tepkisi sonrasında Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki “evli/evli olmayan” ayrımının kaldırıldığını duyurdu.

Yatakta asla yüz üstü yatmayın: İşte nedeni

Gece boyunca nasıl uyuduğunuz dinlenme kalitenizi değil, tüm vücut sağlığınızı etkileyebilir. Uzmanlara göre bazı uyku pozisyonları, omurgayı zorlarken nefes almayı da güçleştiriyor. Özellikle yüzüstü yatmak, pek çok riski beraberinde getiriyor. İşte nedeni…

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”

Tiroid hastalığı göz sağlığı ile doğrudan ilişkili

Tiroid hastalığının göz sağlığı ile doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Didem Serin, tiroid hastalıklarının gözde ortaya çıkardığı bulgulara dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Uzmanından Parkinson için ‘bakla’ uyarısı

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, taze baklanın içeriğindeki doğal levodopa maddesinin Parkinson hastalarında kullanılan ilaçlara benzer etkiler gösterebileceğini vurguladı. Yapılan bilimsel çalışmalar, bakla tüketiminin motor semptomları azaltabileceğini ortaya koyuyor.