Maliye yeni denetim dalgası başlattı! Matrah farkı 80 milyar lirayı aştı

Enflasyon Muhasebesi Yeniden Uygulanıyor

Artan enflasyonun etkilerinden arındırılmak için 2023 yılında alınan karar çerçevesinde, 2024 yılından itibaren enflasyon muhasebesine yeniden başlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyon muhasebesinin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla denetimlerini genişletirken, bugüne kadar tespit edilen matrah farkının 80 milyar lirayı aştığı bildirildi.

ENFLASYON MUHASEBESİ NEDİR?

Yüksek enflasyon dönemlerinde mali tabloların gerçeğe uygun bir şekilde sunulmasını sağlayan enflasyon muhasebesi, varlık, yükümlülük, gelir ve giderlerin enflasyon etkilerine göre düzeltilmesini içeren bir muhasebe uygulamasıdır.

Vergi Usul Kanunu’na göre, bu düzeltmeler sonucunda bazı mükellefler için vergi ödeme zorunluluğu doğabilmektedir.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, enflasyon muhasebesini doğru uygulamayan veya istismar eden mükelleflere yönelik denetimlerin başlatıldığı belirtildi.

İZAHI KABUL EDİLMEYENLER İNCELEME ALTINDA

VDK Risk Analiz Merkezi’nin çalışmaları sonucunda hatalı işlem yaptığı belirlenen mükellefler, uyguladıkları enflasyon düzeltmeleri konusunda açıklama yapmak üzere izaha çağrıldı. Yapılan incelemeler neticesinde, hatalı uygulama kabul eden mükellefler yeni beyannameler vererek enflasyon muhasebesinde artırılan matraha yaklaşık 13.5 milyar lira ekledi. İzahları kabul edilmeyen mükellefler ise incelemeye sevk edildi.

İZAHA DAVET YENİDEN BAŞLIYOR

VDK’nın yaptığı ilk denetimlerde hatalı işlemler tespit edilmesinin ardından ikinci denetim çalışmalarına başlandı. Yapılan hesaplamalara göre, artırılması gereken matrah farkının yaklaşık 67 milyar lira olduğu belirtildi. Bu süreçte de tespit edilen mükellefler, izaha davet edilecek.

MÜKELLEFLERE İNCELEME UYARISI

Denetim sürecinde tespit edilen matrah farkının 80 milyar lirayı aştığı bildirilirken, bu tutarın daha da artması bekleniyor. Enflasyon muhasebesinde hatalı uygulama yapan mükellefler de incelemeye alınacak.

“MÜKELLEF HAKLARI İÇİN ÖNEMLİ”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, bu denetimlerin asıl hedefinin vergi toplamak değil, enflasyon düzeltmesinin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

Enflasyonla mücadele kapsamında yürütülen program sayesinde, dezenflasyon sürecine girilmiştir. Mali tabloların enflasyon etkilerinden arındırılarak, mükelleflerin gerçek mali durumunu yansıtması hayati önem taşımaktadır. Mükelleflerin beyannamelerini sunarken enflasyon düzeltmesini doğru yapmaları, ileride cezalı işlemlerle karşılaşmamaları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu uygulama, vergi sisteminin doğru işlemesi ve mükellef haklarının korunması açısından büyük bir adımdır.

“DEZENFLASYON SÜRECİNDE İYİ SONUÇLAR ELDE EDİLECEKTİR”

Şimşek, sağlıklı mali veriler verilmesinin, işletmeler ve kamu maliyesi açısından şeffaf ve güvenilir bir zemin oluşturacağını belirterek, “Dezenflasyon sürecinde elde edilen başarıyla, bu tür düzeltme ihtiyacının ortadan kalkacağını düşünüyorum.” dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Avustralya hükümetinden ücretsiz sağlık yardım hattı

Avustralya’nın İşçi Partisi hükümeti, 3 Mayıs’ta yapılacak genel seçimleri kazanması halinde, hayat pahalılığının temel sorun olacağı ülkenin evrensel sağlık sistemini ücretsiz tıbbi danışma hattı ve tele sağlık hizmetiyle güçlendirme sözü verdi.

Sağlık turizmine yeni ayar

Gelişmiş sağlık altyapısı, uzman kadroları ve fiyat avantajıyla sağlık turizminde küresel anlamda adından söz ettiren Türkiye, bu alanda yeni bir düzenlemeyi devreye aldı.

Fırsatçılara dev ceza: 1.5 milyar TL

İlk yardım ekipmanlarından çadıra, deprem çantasından ihtiyaç malzemelerine kadar deprem döneminde fahiş fiyat artışı yapan işletmeler tek tek tespit ediliyor. Ticaret Bakanlığı, usulsüzlük tespiti yapılan 1079 ürünün her birine 1.4 milyon lira ceza verirse toplam 1.5 milyar liralık ceza kesilebilir.

New York borsası yükselişle kapandı

ABD’nin tarifeler konusunda partnerleriyle yürüttüğü müzakerelerde beklenen olumlu gelişmeler borsalara yansıdı. New York borsası yükselişle kapandı.

Intel’de büyük değişim: İşten çıkarma dalgası ve ofise dönüş zorunluluğu

Çip devi Intel, CEO Lip-Bu Tan yönetiminde yeniden yapılanmaya hız verdi. Haftada dört gün ofisten çalışma zorunluluğu getiren şirket, çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir