-
Haber7-ÖZEL
17 Ağustos 1999 depreminin ardından 6 Şubat Kahramanmaraş depremleriyle bir kez daha sarsılan Türkiye 50 bin fazla vatandaşını toprağa verdi. Yaklaşık 6 ay önce yaşanan depremler sonrası, deprem bölgesinde yaraları sarmaya başlayan Türkiye, olası büyük İstanbul depremi için de hazırlıklara hız verdi. Olası İstanbul depremi için peş peşe adımlar atılıyor.
İstanbul’da her an olabileceği belirtilen 7’nin üzerindeki deprem için devlet hazırlıklara başladı. Olası bir depremde vatandaşların ve ülkenin süreci en hafif hasarla atlatması için 6 Şubat’ın ardından çok sayıda karar alınarak hayata geçirildi. İşte İstanbul’da olası deprem hazırlıkları için son dönemde atılan adımlar…
TELSİZ SİSTEMİ KURULDU
Hatırlanacağı üzere Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgedeki baz istasyonlarının zarar görmesi nedeniyle iletişimde büyük sorunlar yaşanmış, haberleşme etkili biçimde sağlanamamıştı. Hükümet, buradan yola çıkarak olası bir İstanbul depreminde de iletişim kopukluğu yaşanmaması için harekete geçti. Bu kapsamda İstanbul’da deprem anında ve sonrasında haberleşmenin kesintisiz sağlanabilmesi için telsiz sistemi kuruldu. İstanbul’un 39 ilçesinde İlçe Afet Yönetim Merkezlerinin (İlçe AFAD Merkezi) tamamında DMR Telsiz Sistemi kurularak çalışır hale getirildi. İlçe AFAD Merkezi ile her gün telsiz çevrimi yapılarak raporlanıyor.
VALİ ATAMALARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Olası İstanbul depremi için alınan önlemlerden bir diğeri ise Kahramanmaraş depremleri sonrası ortaya çıkan problemlerin çözülmesi konusunda büyük fayda sağlayan bölgesel vali ataması oldu. İstanbul’da olası bir deprem sonrası için 39 ilçeye toplam 39 vali ataması gerçekleştirildi. İstanbul depremi hazırlıkları kapsamında İlgili yöneticilerin afetzede olacağı düşünülerek İstanbul’un 39 ilçesine şehir dışından 39 vali görevlendirildi.
SİLİVRİ’DE ÇADIR VE KONTEYNER STOĞU
İstanbul depremi için ilk etapta vatandaşların kullanımına sunulması planlanan çadır ve konteynırlar da hazırlanıyor. Deprem hazırlıkları kapsamında AFAD Silivri Lojistik Deposu’nda 59 bin çadır ve 5 bin 628 katlanabilir konteyner stoğu yaptı.
AFAD’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada “Bu kapsamda ülke genelinde nüfus, afetsellik, altyapı ve ulaşım gibi faktörler analiz edilerek 81 ilimizde oluşturulan lojistik depolara ek olarak, Marmara Bölgemizdeki afetlere hazırlık sürecine katkıda bulunacak Silivri Lojistik Depomuzda, 59 bin çadır ve 5 bin 628 katlanabilir konteyner stoku oluşturuldu. Afetlere hazırlık, geleceğe hazırlıktır” denildi.
İSTANBUL’A ÖZEL KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI
Deprem sonrası yapılacaklar kapsamında çalışmalar devam ederken, deprem öncesi için de hummalı bir çalışma yapılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki İstanbul’un depremi hazırlanması için radikal kararlar alınacağını söyledi. Bu kapsamda İstanbul’a özel kentsel dönüşüm yasası çıkarılması planlanıyor.
Özhaseki, kentsel dönüşüme ilişkin İstanbul’a özel bir yasası çıkarmayı hesapladıklarını belirterek “Şu ana kadar kentsel dönüşümdeki tüm engelleri bertaraf edecek, bir an önce işi hızlandıracak tedbirleri alıp bu yasayı çıkarmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümde “Yarısı Bizden” kampanyasına 1 milyon 19 bin 471 bağımsız birim için 269 bin 670 başvuru yapıldığını açıkladı. En başvuru Bahçelievler, Bağcılar, Güngören, Üsküdar, Fatih ilçelerinden yapıldı. |
BELEDİYELERDEN KENTSEL DÖNÜŞÜM HAZIRLIĞI
Olası İstanbul depremi için hükümetin yanı sıra belediyelere de büyük görevler düşüyor. CHP’li belediyeler daha çok ‘rant’ söylemleriyle kentsel dönüşüm projelerine engel olmaya çalışırken, AK Partili ilçe belediyeleri ise hazırlık çalışmaları gerçekleştiriyor.
Bu hazırlıklarda en çok öne çıkan belediyelerden biri olarak Mehmet Tevfik Göksu’nun başkanlığını yaptığı Esenler Belediyesi görülüyor.
Esenler Belediyesi tarafından deprem hazırlığı kapsamında ilçedeki 60 bin konut kentsel dönüşüme alındı. Yapımı tamamlanan 4 bin konut ise hak sahiplerine teslim edildi.
Gaziosmanpaşa’da 4 mahalle ve 5 alt bölgede 5 bin 265 konut ile 110 ticari olmak üzere toplam 5 bin 375 bağımsız birimin dönüşüm süreci Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile koordineli yürütülüyor.
Zeytinburnu’nda 1.113 birim yıkılarak inşaasına başlandı.
Güngören’de 144 birim teslim edildi, 1.626 birimin inşaası devam ediyor.
Üsküdar’da 551 konut tamamlandı. 7.084 konutun inşaat çalışmaları devam ediyor.
Kağıthane 745 birim teslim edildi.
1,5 MİLYON KONUT DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Macaristan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da dönüştürülmesi planlanan konut sayısını açıkladı. Türkiye’yi depreme dayanaklı hale getirmek için yürüttükleri çalışmalarda İstanbul’u ve Marmara’yı ayrı bir başlık altında değerlendirdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul için 1,5 milyon konutun dönüşümünü şu anda öngörüyoruz ve bunun için boşa harcanacak bir vakit yok. Gerek deprem bölgesi gerekse diğer illerimizde olsun hiçbir çalışmayı ağırdan alacak durumumuz yok.” dedi.