Gıda İsrafıyla Mücadelede Bilimsel Tarımın Gücünü Vurguladı

Barilla Türkiye, Gıda Bankacılığı Zirvesi’nde Gıda İsrafını ve Tarımda Verimliliği Konuştu

Barilla Türkiye, bu yıl düzenlenen Gıda Bankacılığı Zirvesi’nde gıda israfı ve tarımda verimlilik konularında yürüttüğü sürdürülebilir uygulamaları sunarak katkıda bulundu. Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) tarafından İstanbul Şişli’de düzenlenen zirvede Barilla Gıda Satınalma ve Lojistik Kıdemli Müdürü Aytaç Köksal, “Gıda ve Tarım Değer Zincirinde Kayıplar ve İsrafın Önlenmesi” oturumunda konuşmacı olarak yer aldı.

Gıda talebinin hızla arttığı bir ortamda, dünyada üretilen gıdanın üçte biri israf edilmektedir. Tarım uygulamalarındaki eksiklikler ve iklim değişikliği, tahıl üretiminin sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. TİDER tarafından “İsraf ile Mücadelenin Parçası Ol” temasıyla düzenlenen 5. Gıda Bankacılığı Zirvesi’nde gıda israfı ve gıdaya adil erişimdeki sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

Barilla Türkiye’nin destek verdiği etkinlikte, israf ile mücadelenin önemi vurgulandı. “Gıda ve Tarım Değer Zincirinde Kayıplar ve İsrafın Önlenmesi” oturumunu yöneten tarım yazarı Mine Ataman, Barilla Gıda Satınalma ve Lojistik Kıdemli Müdürü Aytaç Köksal’ın konuşmasında buğday odaklı sürdürülebilir tarım uygulamalarını katılımcılarla paylaştığını belirtti.

Aytaç Köksal konuşmasında, Barilla’nın Türkiye’de 30 yılı aşkın süredir sözleşmeli tarım yaptığını ve israfın tohumun tarlaya atılmasından itibaren başladığına dikkat çekerek, doğru tarım uygulamalarının planlanması ve bilimsel yaklaşımla yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Köksal, son 10 yılda Barilla’nın Türkiye’de sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla sözleşmeli tarımı birleştirdiğini ve bu sayede tarımsal verimliliği artırdıklarını açıkladı.

Köksal, bilimsel tarım yöntemlerinin sağladığı tasarruf potansiyeline de değinerek, Türkiye’de buğday ekiminin yılda 7 milyon hektar olduğunu ve bu alanda yüzde 15-20 oranında iyileşme sağlanabileceğini belirtti. Böylece 300-400 bin ton buğday kaybının önüne geçilebileceğini ifade etti.

Barilla’nın tarımsal üretim politikalarında bölgesel planlamaya önem verildiğini vurgulayan Köksal, sürdürülebilir tarım ekosistemi için kamu, özel sektör ve çiftçi örgütlerinin iş birliğine vurgu yaparak, “Bilimi sahaya taşımalıyız. Barilla olarak geleneksel ve bilimsel yöntemlerle aynı tarlada ekim yaptırıyoruz ve verimlilik sağlandığında ekonomik kaybı karşılıyoruz” dedi.

TİDER’in 15. kuruluş yıldönümünün de kutlandığı zirvede, Küresel Gıda Bankacılığı ağının başlattığı “Gıdadan Fazlası” kampanyasının detayları da paylaşıldı. Ayrıca zirvede “Gıdanın Sürdürülebilirliği ve Tüketici Alışkanlıkları”, “Dönüşüm Yıldızları”, “Sokak Hayvanları için Projeler” ve “İnsana Yakışır Ekonomik Büyüme ve Yoksulluğa Karşı Önlemler” konuları ele alındı.

Kaynak: BYZHA – Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar martta geriledi

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, mart ayında önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı.

Borsa güne yatay başladı: Fed ve Fitch Heyecanı! (7 Mayıs 2025)

Dün alıcılı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,25 değer kazanımıyla 9.134,68 puandan kapatmıştı. Bugün açılışta endeks, önceki kapanışa göre 1,85 puan yükselerek 9.136,54 seviyesine ulaştı. Sektör endekslerinde bankacılık yüzde 0,12 …

Dev bankanın tahmini sonrası gözler piyasalarda! Gram altın 5 bin lira olur mu?

Altın fiyatları geçen hafta sert düşüş gösterdikten sonra yeni haftada hızlı bir çıkış yakaladı. Salı günü gram altın fiyatı 4 bin 200 lirayı geçerken, ABD’li dev bankadan bir tahmin geldi. Goldman Sachs, ons altın için 4 bin dolar hedefini koruduğunu açıkladı. Peki gram altın fiyatı 5 bin lirayı görür mü? İşte cevabı…

TOBB Başkanı’ndan Şimşek’e vergi tepkisi: Her fabrikanın kapısına memur koyarak, polisiye tedbirle vergi geliri artmaz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütün organize sanayi bölgelerinin giriş ve çıkışlarına denetim memurları yerleştirileceğini açıklamasına TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu tepki gösterdi.

Küresel piyasalar merkez bankalarına odaklandı: “Bekle-gör” dönemi

Yatırımcılar, Fed ve BoE’nin bu hafta açıklayacağı faiz kararlarını beklerken, piyasalarda yön arayışı ve dalgalı seyir öne çıkıyor. Ticaret savaşları, altın fiyatları ve medya hisselerindeki düşüş ise gündemin diğer sıcak başlıkları.

Bakan Şimşek, TÜİK verilerini değerlendirdi: ‘Mucize bekleyenler olabilir…”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına ilişkin ”Bu sene enflasyonun, Merkez Bankamızın hedef tahmini olan yüzde 19-29 aralığında kalması ihtimalini oldukça yüksek görüyoruz” açıklamasını yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir