Gıda intoleransı anksiyete sebebi

Gıda Intoleransı ve Anksiyete İlişkisi

İSTANBUL (İGFA) – Gıda intoleransı, vücudun bazı gıdalara karşı aşırı hassasiyet göstermesi olarak tanımlanmaktadır. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Doç. Dr. Serkan Tapan, bu durumun genellikle bir enzim eksikliğinden kaynaklandığını belirtmektedir. Yumurta beyazı, bezelye, inek sütü, arpa, kazein, maya, agar agar, mısır ve gluten gibi gıdalar, gıda intoleransının yaygın sebepleri arasında yer almaktadır.

Gıda Intoleransının Etkileri

Gıda intoleransının sindirim sistemi, iskelet ve sinir sistemleri, cilt sağlığı ve metabolizma üzerinde çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceği konusunda uyarıda bulunan Doç. Dr. Serkan Tapan, bu durumun karın ağrısı, gaz, mide bulantısı, deri döküntüleri, baş ağrıları ve kronik yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini vurgulamaktadır.

Tedavi ve Tanı Yöntemleri

Gıda intoleransının teşhisi için eliminasyon diyetinin uygulanabileceğini belirten Tapan, bu diyetin kişinin duyarlı olduğu gıdaları tespit etmede yardımcı olabileceğini ifade etmektedir. Ayrıca, kesin tanının konulması için ileri teknoloji mikroarray testlerinin gerekebileceğini söyleyen Tapan, bu testlerin uzman hekimler eşliğinde yaptırılması gerektiğine dikkat çekmektedir.

Multidisipliner Yaklaşımın Önemi

Gıda intoleransının kronik inflamatuar hastalık veya irritabl bağırsak sendromu gibi sindirim sistemi bozukluğu olan bireylerde daha sık görülebileceğini belirten Doç. Dr. Serkan Tapan, doğru tanı ve etkili tedavi yöntemleri geliştirebilmek için birden fazla uzmanlık alanının iş birliğinin önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Related Posts

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

İşlenmiş gıdalar yaşam süresini kısaltabilir!

İngiltere ve ABD dahil sekiz ülkede yapılan bir araştırma, aşırı işlenmiş besinleri çok tüketen kişilerin erken ölüm riskinin daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Bebekle kurulan bağ, dünyasını şekillendiriyor! ‘Anne kendine iyi bakmalı’

Anne ile bebek arasındaki duygusal bağın, yaşamın ilk anlarından itibaren bebeğin dünyayı nasıl algılayacağını belirlediğini aktaran Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, söz konusu ilginin bebeğin duygusal gelişimi ve dünyayı algılayış biçimi üzerinde nasıl etkileri olabileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir