Avrupa ülkelerinde ortalama çalışma süresi 37 yıl; Türkiye’de durum ne?

Avrupa Birliği Ülkelerinde Ortalama Çalışma Ömrü Verileri

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde bir kişi ortalama 37,2 yıl boyunca çalışmaktadır. Ancak, bu süre AB ülkeleri arasında ve cinsiyetlere göre değişiklik göstermektedir.

Eurostat’ın 2024 yılı verilerine göre, AB ülkeleri arasında en uzun çalışma ömrüne sahip olan ülke Hollanda’dır. Hollanda’da bir bireyin ortalama çalışma süresi 43,8 yıldır. Hollanda’yı 43 yıl ile İsveç ve 42,5 yıl ile Danimarka takip etmektedir. Estonya (41,4 yıl), İrlanda (40,4 yıl) ve Almanya (40 yıl) da çalışma ömrü konusunda üst sıralarda yer almaktadır.

En düşük çalışma süresine sahip AB ülkeleri ise Romanya ve İtalya’dır. Romanya’da ortalama çalışma süresi 32,7 yıl iken, İtalya’da bu süre 32,8 yıldır. Hırvatistan, Yunanistan ve Bulgaristan’da ise ortalama çalışma süresi 34,8 yıl iken, Belçika’da 35 yıl olarak belirlenmiştir.

Cinsiyetlere göre çalışma ömrü süreleri de farklılık göstermektedir:

  • Erkekler: AB genelinde erkeklerin ortalama çalışma süresi 39,2 yıldır. Hollanda’da bu süre 45,7 yıl iken, Danimarka’da 44,2 yıl ve İsveç’te 40,0 yıl olarak belirlenmiştir. Erkekler için en düşük çalışma süreleri ise Romanya’da 35,9 yıl, Hırvatistan ve Bulgaristan’da ise 36 yıldır.
  • Kadınlar: AB genelinde kadınların ortalama çalışma süresi 35 yıldır. Kadınların en uzun çalışma süresine sahip olduğu ülkeler Estonya (42,2 yıl), İsveç (42 yıl) ve Hollanda (41,8 yıl) olarak sıralanmaktadır. En kısa çalışma süreleri ise İtalya (28,2 yıl), Romanya (29,2 yıl) ve Yunanistan (31,1 yıl) olarak görülmektedir.

Türkiye’nin Durumu

Eurostat verilerine göre, Türkiye’de ortalama çalışma süresi 30,2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre, AB ülkeleri ortalamasından daha kısadır. Türkiye’de erkeklerin ortalama çalışma süresi 39,3 yıl iken, kadınların çalışma ömrü ise 20,7 yıl olarak belirlenmiştir.

Related Posts

Bekir Başevirgen: Çalışanın cebindekini çalıyorlar, asgari ücretlinin enflasyon kaybı 3 bin 685 TL

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, enflasyonun yılın ilk altı ayında işçi, memur ve emekli aylıklarında erimeye yol açtığına dikkati çekerek “İşçi başına altı aylık ortalama erime 6 bin 485 TL oldu. Yılın ilk yarısında asgari ücretlinin enflasyon kaybı 3 bin 685 TL’yi buldu. Haziran 2025’te enflasyon kaybı en düşük emekli aylığında 2 bin 412 TL, en düşük memur maaşında ise 9 bin 130 TL oldu. AKP iktidarı işçiye, emekliye, memura zam vermek bir yana dursun, artık çalışanların cebindeki parayı bile çalıyor” dedi.

Dolar ve eurosu olan sevinecek

Döviz kuru dalgalı bir seyirde ilerlerken haftayı yüksek kapattı. Euro da dolar da arttı. Dolar TL karşısında istikrarlı bir rotada ilerlerken, euroda daha dalgalı bir seyir hakim oldu. 47 TL ile rekor kırın euro bu hafta boyunca ara ara 47 TL’nin …

Adana’da Lavanta Tarlaları Turizmi Canlandırıyor

Feke’deki lavanta tarlaları, yerli ve yabancı turistleri çekerek bölgeyi turizm merkezi haline getirdi.

Hizmet üretim endeksi mayısta yıllık yüzde 3,9 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin hizmet üretim endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, endeks mayısta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,9 yükseldi. Alt sektörler incelendiğinde, yıllık bazda ulaştırma ve depolama hizmetleri …

Kredi kartı faizlerine düzenleme: Bankalar borçlara istediği kadar uygulayamayacak

TCMB tarafından yayımlanan “Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ (2020/16)”de yapılan değişiklikle, 10 Temmuz 2025 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararına atıfta bulunularak, borcunu …

Bursa’daki dev fabrikadan kötü haber : Otomobil üretimine ara verecek

Otomotivin öncülerinden TOFAŞ, üretime ara verdiğini Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdi. Yapılan açıklamada, Bursa’daki üretim tesisinde 28 Temmuz – 17 Ağustos 2025 tarihleri arasında üretim yapılmayacağı ifade edildi. Üretime geçici …