Araştırma: 10 kişiden 7’sine göre ekonomi kötüye gidiyor

Türkiye Ekonomisi Hakkında Karamsarlık Artıyor

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın Mayıs ayı raporuna göre, Türkiye’de ekonomiye dair kötümserlik artıyor ve katılımcıların çoğunluğu ekonomiyi “kötü” olarak değerlendiriyor. Katılımcıların %71’i, Mayıs ayında ekonomik durumun kötü olduğunu belirtiyor.

İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık tarafından hazırlanan Türkiye Raporu Mayıs verilerine göre, iyi olduğunu düşünenler azalırken kötü olduğunu düşünenlerin sayısında artış yaşanıyor.

Geçen aya göre ekonomiye yönelik olumsuz değerlendirmelerde 2 puanlık artış görülürken, katılımcıların %71’i ekonominin “çok kötü/kötü” olduğunu düşünüyor. “Ne iyi ne kötü” diyenlerin oranı %16’da kalmışken, %13’ü ekonominin iyi/çok iyi olduğunu belirtiyor.

Yaş gruplarına göre ekonomi değerlendirmesine bakıldığında, 35-54 yaş aralığındaki katılımcıların olumsuz değerlendirme oranı %57 iken gençlerde bu oran %68 ve 55 yaş ve üzerindeki katılımcılarda %64 olarak görülüyor.

Eğitim seviyelerine göre ekonomi değerlendirmesine bakıldığında, ilköğretim ve altı eğitim seviyesindeki katılımcıların olumsuz değerlendirme oranı artış göstermiş. 2023 Mayıs’ında bu oran %54 iken, 2023 Mayıs’ında %69’a yükselmiş. Geçen aya göre ilköğretim ve altı ile yükseköğretim seviyelerinde olumsuz değerlendirmeler artarken lise seviyesinde düşüş yaşanmış.

Beklentiler Nasıl? 

Katılımcıların yarısından fazlası ekonominin geleceği konusunda karamsar. Ekonominin 1 yıl sonra daha kötü veya çok daha kötü olacağını düşünenlerin oranı %53’e yükselmiş. %26’sı ekonomik durumun değişmeyeceğini, %21’i ise iyileşme yaşanacağını öngörüyor.

Enflasyon beklentilerinde düşüş yaşanmış. Katılımcılar, gelecek yıl enflasyonun %61 seviyelerinde olacağını tahmin ediyor.

“Geçinebiliyor musunuz?” Sorusuna Yanıtlar Nasıl? 

Katılımcıların çoğunluğu gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtirken, kadın katılımcılar bu durumu daha fazla dile getiriyor. 25-34 yaş grubu dışındaki tüm yaş gruplarında katılımcıların yarısından fazlası gelirlerinin giderlerini karşılamadığını ifade ediyor. En yüksek oran %54 ile 45-54 yaş aralığındakilerde görülüyor.

“Gelirim giderlerimi karşılamadı” yanıtının en yüksek olduğu grup işsizler %66 ile başı çekerken, yevmiyeli çalışanlar %64 ile onları takip ediyor. Her 3 emekliden ve çalışmayıp iş aramayan devlet memurundan 1’i geçtiğimiz ay gelirlerinin giderlerini karşıladığını belirtirken, en yüksek oran %17 ile devlet memurlarında görülüyor.

Related Posts

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Bir zamanlar Ülker’in ortağıydı! Çikolata devi iflasın eşiğinde

Bir dönem Ülker ile ortak yatırımlarda bulunan Modern Çikolata konkordato talebinde bulundu.

ABD’li bankadan altın tahmini: 2026’da 800 dolar birden düşecek

ABD’li bankadan altın tahmini: 2026’da 800 dolar birden düşecek

Trump, ‘indirim’de ısrarcı: Merkez Bankası ile kavgası sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Fed’in başına indirim yapmayacak birini atamayacağını belirterek mevcut başkan Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürdü. Trump Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürerek “İstifa ederse çok sevinirim, berbat bir iş çıkardı” ifadelerini kullandı.

Ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekildi

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, “mevcut ekonomik koşullar” nedeniyle Türkiye pazarından çekildiğini duyurdu.

Çalışanlara Temmuz’da %15 ara zam kararı

Garanti BBVA, bankacılık sektöründe Temmuz öncesi maaşlara yapılacak ilk ara zammı açıkladı. Banka, 1 Temmuz’dan itibaren maaşlarda yüzde 12,5 ile yüzde 15 arasında bir artış planladığını bildirdi. Bu açıklama, sektör genelinde zam beklentilerini …