Zirai don felaketinde çiftçiye rekor tazminat ödenecek

Tarım Bakanlığı, Zirai Don Felaketinin Zararlarını Gidermek İçin Harekete Geçti

Türkiye tarihinin en büyük ‘zirai don felaketi’ olarak adlandırılan afetin yaralarını iyileştirmek amacıyla 34 farklı ilde önemli adımlar atıldı. Bu felaket sonucunda 16 farklı meyve türü zarar gördü. Tarım Bakanlığı ekipleri, felaketin boyutlarını belirlemek adına sahada titiz bir çalışma yürütüyor. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, zararın nihai boyutu hakkında net bilgilerin 1 ay içerisinde ortaya çıkması bekleniyor. Bugüne kadar elde edilen verilere göre, kayısı üretiminde yüzde 90’a varan, üzüm ve fındık üretiminde ise yüzde 50’nin üzerinde kayıp yaşandığı öngörülüyor.

Sigorta Poliçeleri ile Zararlar Karşılanacak

Zirai don felaketi, 1 Şubat – 14 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen olaylar kapsamında değerlendirildi. Tarım sigortası yaptıran üreticilere, sigorta poliçeleri kapsamında zararlarını karşılayacak ödemeler yapılacak. TARSİM ekipleri, hasar tespitleri ve ekspertiz raporları konusunda hızla harekete geçerek, zarar ödemelerini gerçekleştirecek. Sigorta yaptıran çiftçiler, yaşadıkları zarar oranı doğrultusunda tazminat alabilecekler. TARSİM verilerine göre, sigorta kapsamında olan ürünlerde zarar oranı şu şekilde belirlendi: üzümde yüzde 54, kayısıda yüzde 28, fındıkta yüzde 22 ve elma üretiminde yüzde 25.

Çiftçilere Destek Olunacak

Tarım sigortası bulunmayan çiftçilerin de bu süreçte yalnız bırakılmayacağı belirtildi. Don paket sigortası yaptırmamış ancak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilere zarar gören mahsullerinin karşılanması adına destek verilecek. Bu üreticilerin bu dönemde yaptıkları harcamalar, don hasar oranları dikkate alınarak hesaplanacak ve belirli bir miktar destek olarak kendilerine ödenecek. Örneğin, bir çiftçi 1.000 TL harcama yaptıysa ve yaşadığı zarar yüzde 100 ise, Tarım Bakanlığı tarafından yapılan 1.000 TL’lik ödeme tamamlanacak. Eğer zarar oranı yüzde 50 ise, çiftçiye 1.000 TL’lik harcamasının yarısı, yani 500 TL devlet tarafından karşılanacak.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar martta geriledi

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, mart ayında önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı.

Borsa güne yatay başladı: Fed ve Fitch Heyecanı! (7 Mayıs 2025)

Dün alıcılı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,25 değer kazanımıyla 9.134,68 puandan kapatmıştı. Bugün açılışta endeks, önceki kapanışa göre 1,85 puan yükselerek 9.136,54 seviyesine ulaştı. Sektör endekslerinde bankacılık yüzde 0,12 …

Dev bankanın tahmini sonrası gözler piyasalarda! Gram altın 5 bin lira olur mu?

Altın fiyatları geçen hafta sert düşüş gösterdikten sonra yeni haftada hızlı bir çıkış yakaladı. Salı günü gram altın fiyatı 4 bin 200 lirayı geçerken, ABD’li dev bankadan bir tahmin geldi. Goldman Sachs, ons altın için 4 bin dolar hedefini koruduğunu açıkladı. Peki gram altın fiyatı 5 bin lirayı görür mü? İşte cevabı…

TOBB Başkanı’ndan Şimşek’e vergi tepkisi: Her fabrikanın kapısına memur koyarak, polisiye tedbirle vergi geliri artmaz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütün organize sanayi bölgelerinin giriş ve çıkışlarına denetim memurları yerleştirileceğini açıklamasına TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu tepki gösterdi.

Küresel piyasalar merkez bankalarına odaklandı: “Bekle-gör” dönemi

Yatırımcılar, Fed ve BoE’nin bu hafta açıklayacağı faiz kararlarını beklerken, piyasalarda yön arayışı ve dalgalı seyir öne çıkıyor. Ticaret savaşları, altın fiyatları ve medya hisselerindeki düşüş ise gündemin diğer sıcak başlıkları.

Bakan Şimşek, TÜİK verilerini değerlendirdi: ‘Mucize bekleyenler olabilir…”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına ilişkin ”Bu sene enflasyonun, Merkez Bankamızın hedef tahmini olan yüzde 19-29 aralığında kalması ihtimalini oldukça yüksek görüyoruz” açıklamasını yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir