Oruç tutarken vücudunuzda neler olur?

Ramazan Ayında Oruç Tutmanın Vücudumuza Etkileri

Dünya genelinde milyonlarca Müslümanın katıldığı Ramazan ayı, 1 Mart 2025’te başladı. Peki, oruç tutmanın sağlığımıza olan etkileri neler?

İlk Günler Zorlu Geçer

Vücut, oruç tutmaya başladıktan sonraki 8 saat içinde bunu fark eder. Bağırsaklar, alınan besinleri sindirdiğinde vücut, enerji ihtiyacını karşılamak için ilk olarak glikozu kullanır. Ardından yağ depoları harekete geçer. Bu durumda kilo kaybı, kolesterol seviyesinin düşmesi ve diyabet riskinin azalması gibi olumlu etkiler gözlemlenir. Ancak, kan şekeri düştüğünde halsizlik, baş ağrısı ve ağız kokusu gibi semptomlar da ortaya çıkar.

3-7. Gün: Su Tüketimine Dikkat

Vücut, oruca alışmaya başladıkça terleme artar ve su kaybı yaşanabilir. İftarda ve sahurda dengeli beslenmek, enerji üretimi için çok önemlidir. Protein, tuz ve su tüketimi de bu süreçte dikkate alınmalıdır.

8-15. Gün: Vücut Oruca Alışıyor

Vücut, oruca tamamen alışır ve olumlu değişiklikler başlar. Doktorlar, orucun hastalıklarla savaşmaya yardımcı olduğunu belirtiyor.

16-30. Gün: Detoks Süreci

Ramazan’ın ikinci yarısında organlar, toksinlerden arınıp maksimum kapasiteyle çalışmaya başlar. Bu dönemde hafıza, konsantrasyon ve enerji artar. Ancak, uzun süreli oruçlar kas kaybına neden olabilir.

Oruç ve Sağlık

Uzmanlara göre, oruç sağlıklı bir beslenme düzenine odaklanmamızı sağlar. Ancak, uzun süreli oruçlar vücudu olumsuz etkileyebilir. Uzun dönemde vücut, kaslara yönelerek sağlığı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, Ramazan dışında 5:2 oruç diyeti gibi alternatif yöntemler tercih edilebilir.

 

Related Posts

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

İşlenmiş gıdalar yaşam süresini kısaltabilir!

İngiltere ve ABD dahil sekiz ülkede yapılan bir araştırma, aşırı işlenmiş besinleri çok tüketen kişilerin erken ölüm riskinin daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Bebekle kurulan bağ, dünyasını şekillendiriyor! ‘Anne kendine iyi bakmalı’

Anne ile bebek arasındaki duygusal bağın, yaşamın ilk anlarından itibaren bebeğin dünyayı nasıl algılayacağını belirlediğini aktaran Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, söz konusu ilginin bebeğin duygusal gelişimi ve dünyayı algılayış biçimi üzerinde nasıl etkileri olabileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Dışkınızda gördüğünüz bu işaret doktorları endişelendiriyor!

Dışkınızın görünümü, sindirim sağlığınız hakkında hayati bilgiler verebilir. Ancak çoğu zaman göz ardı edilen veya konuşulmaktan kaçınılan bu durum, bazı ciddi sağlık sorunlarının erken belirtilerini ortaya koyabilir. Gastroenterologlar, özellikle dışkıda kan, renk veya şekil değişiklikleri gibi belirtilerin ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.