Grip vakaları için ‘antibiyotik kullanımı’ uyarısı

AÜ Tıp Fakültesi Profesörü Dr. İsmail Balık: Virüslerin İnsanlar Üzerindeki Etkileri Hakkında Uyardı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. İsmail Balık, nüfus hareketliliğinin arttığı dönemlerde insanların birden fazla virüsü üst üste kapabileceğini ve bu durumun hastalıkların uzun süreceği yanılgısına neden olabileceğini belirtti. Benzer belirtiler gösteren virüslerin hastalıkların uzun sürmesine yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Balık, sinüzit ve zatürre gibi komplikasyonların da süreci uzatabileceğini vurguladı.

Grip vakalarındaki artışın mevsim normalleri çerçevesinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Balık, özellikle risk grubundaki bireylerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Hastane başvurularında grip virüslerinin artış gösterdiğine ve Kovid-19’un halen görüldüğüne işaret eden Balık, toplumun büyük bir bölümünün bağışıklık kazanmış olması nedeniyle salgın şeklinde bir Kovid-19 beklenmediğini dile getirdi.

Enfeksiyonlarda artışın özellikle nüfus hareketliliğinin fazla olduğu dönemlerde, örneğin bayramlarda veya okulların açıldığı zaman dilimlerinde görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Balık, grip vakalarının panik yaratma seviyesinde olmadığını vurguladı. Mevsim normalleri düzeyinde bir artışın olduğunu belirten Balık, sürekli korunma tedbirlerinin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Risk Grupları ve Hastalıkların Yayılımı

Prof. Dr. Balık, risk grubu olarak belirttiği alerji hastaları, 65 yaş üzerinde alerjik astım ve bronşiti olanlar, kanser tedavisi görenler, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve diyabeti olanları sıraladı. Virüslerin en çok okullarda çocuklar arasında yayıldığını belirten Balık, çocukların enfeksiyonları evlerine taşıyarak yetişkinlere bulaştırabileceğini ifade etti.

Antibiyotiklerin virüslerde etkili olmadığını açıklayan Prof. Dr. Balık, gereksiz yere antibiyotik kullanımının antibiyotik direncine ve zararlarına yol açabileceğini belirtti. Antibiyotiklerin sadece bakteriyel enfeksiyonlarda etkili olduğunu vurgulayan Balık, doktorun önermediği durumlarda antibiyotik kullanılmaması gerektiğini söyledi. Antibiyotiklere gereksiz yönde başvurmanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini dile getiren Balık, toplumun daha bilinçli bir şekilde antibiyotik kullanımına yaklaşması gerektiğini vurguladı. (AA)

Related Posts

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

İşlenmiş gıdalar yaşam süresini kısaltabilir!

İngiltere ve ABD dahil sekiz ülkede yapılan bir araştırma, aşırı işlenmiş besinleri çok tüketen kişilerin erken ölüm riskinin daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir