47 yıl sonra bir ilk: En düşük seviyeye geriledi

Deniz Buzu Seviyesi 2025 Yılı Mart Ayında Rekor Düzeyde Düştü

Yapılan analizlere göre, 2025 yılı Mart ayında deniz buzu seviyesi mevsim normallerinin %6 altına geriledi. Uydu verilerine göre, Mart ayı için bu kadar düşük bir maksimum buzul kapsamı ilk defa kaydedildi. Genellikle Mart ayı, Arktik deniz buzunun en geniş alanına ulaştığı dönem olarak bilinir.

Sıcaklık verileri endişe verici. Küresel sıcaklık ortalaması, sanayi öncesi döneme (1850–1900) göre 1.6 derece daha yüksek olarak kaydedildi. Bu durum, Paris Anlaşması’nın hedeflediği 1.5 derece sınırının aşılmaya devam ettiğini gösteriyor.

Copernicus, 2025 Mart ayının küresel yüzey hava sıcaklığı açısından bugüne kadar kaydedilen en sıcak ikinci Mart olduğunu belirtti. Sadece 2024 yılı Mart ayı daha sıcak geçmişti.

4. Kez Rekor Düzeyde

Bu yıl ayrıca, deniz buzu kapsamının art arda dördüncü kez rekor seviyede düşük olduğu Mart ayı olarak kaydedildi. Copernicus uzmanları, her ayın rekor kırmasının şart olmadığını ancak son dönemdeki eğilimin net olduğunu vurguladılar.

Bölgesel olarak, ABD genelinde sıcaklıklar normalin üstünde olsa da rekor seviyede değildi. Avrupa ise 2025 Mart ayında tarihin en sıcak Mart’ını yaşadı. Özellikle doğu Avrupa, mevsim normallerinin oldukça üzerinde sıcaklıklarla karşılaştı.

Copernicus programını yürüten Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nden Samantha Burgess, “2025 yılı Mart ayı, Avrupa için kaydedilen en sıcak Mart oldu. Bu durum, sıcaklıkların rekor düzeyde devam ettiğinin açık bir kanıtıdır” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

Uluslararası Kahramanmaraş Bisiklet Yarışı başladı

100’ün üzerinde sporcunun katıldığı dört yıl aranın ardından düzenlenen 2. Uluslararası Kahramanmaraş Bisiklet Yarışı başladı.

Gazi Koşusu öncesi jokeylerden iddialı açıklamalar

Gazi Koşusu’na sayılı günler kala, heyecan giderek artıyor. 99’ncusu düzenlenecek yarış öncesinde jokeyler, önemli açıklamalarda bulundu.

2030 yılına dikkat çekildi: İşte bulaşıcı hastalıkları ortadan kaldıracak keşif

Bilim dünyası, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede çığır açabilecek bir gelişmeye sahne oldu. Japon araştırmacılar, tüm kan gruplarıyla uyumlu yapay kan üretmeyi başardı. Bu yenilik, sadece kan nakli alanında değil, virüs ve bakteri kaynaklı hastalıkların bulaşma riskini ortadan kaldırma potansiyeliyle de tıpta devrim yaratabilir.

Tinder’dan gençlere yönelik hamle: Double Date

Kullanıcı etkileşimlerinde yaşanan düşüşe çözüm arayan Tinder, genç kitleyi yeniden platforma çekmeyi hedefleyen yeni bir özellikle karşımızda. Şirket, Salı günü yaptığı açıklamayla “Double Date” (Çifte Buluşma) adlı yeniliği duyurdu. Bu özellik, kullanıcıların arkadaşlarıyla birlikte eşleşip grup halinde sohbet etmelerini mümkün kılıyor.

Uzaydan “kara” haber: Yeni keşif heyecan yarattı

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir keşfe imza atıldı. Innsbruck Üniversitesi’nden Francine Marleau’nun da aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Perseus Galaksi Kümesi içerisinde neredeyse tamamen görünmez olan bir galaksi …

Güneş’in saklı yüzü ilk kez görüntülendi: 64 milyon kilometreden gelen mesaj bilim adamlarını da şaşırttı

Güneş’in görülmeyen yüzü ortaya çıktı. Avrupa Uzay Ajansı, Güneş’in güney kutbuna ait ilk görüntülerini paylaştı. Büyüleyici görüntüler bilim adamlarını da şaşkına çevirdi.